Anlat!
Dertleşelim seninle asma…
Sevgilim ol bu gece
Bu seferlik dolma yaprakların yalnızlığımı gölgelesin bari
Boşa seviştiğim geceleri anlat bana
bak! Gözlerim üzüm üzüm dolu
Gözyaşlarımı iç bir dikişte!
Salkım salkım büyüt beni
Sulu, tatlı, ekşi ve bazen burukçayız değil mi?
Sevgilimsin bu gece asma sakın susma
Acıların şerefine
Özünden bir kadeh anlat bu çırılçıplak kadına
Dinleyeceğim…
Bir türkü de hele…
Öp kalbimi uyumadan
Kankırmızı akacağım
Seversen yine dolacağım…
Canlar şarap işte! Şişede durmuyor! İçtim ne olmuş! İnsanın içtikçe içesi geliyor. Hele; organik sertifikalı asmalardan toplanmış anında geleneksel yöntemler ile suyu sıkılmış o muhteşem üzümlerden ise; hele hele birde Patika’da güneş bu kadar güzel batıp, ay ve yıldızlar geceyi bu denli büyüleyici süslüyor ise; ben ne yapayım? Siz söyleyin! Mahzen mi? Biliyorum ama söylemem…
Yudumlarken kıyamıyorum; envai çeşit üzümden deneysel yöntemlerle ve bolca alın teri ile çiğnenmiş bu şarabı tüketmeğe…
Patika da “alın teri” denilen özlü sözü bizzat deneyimliyorum aslında. Bugün küçücük bir sebze bahçesinde otları yolarken, geçen gün el arabasına kürekle toprak doldurup topu topu on adım ötesine taşırken alnımın terlediğini ve hep özlediğim domatesin, toprağın kokusunu önüne katarak burnumdan damladığını hissettim. “Kan ter içinde” idim evet! Mutfağa gidip bir bardak su içip şükrederken, ne kadar mutlu, ne kadar içli, ne kadar özgürdüm. Bu mutluluğu tatma, yaşama, hissetme şansını bana verdiği için evrene, bilinçli bilinçsiz katkısı olan herkese ve özellikle patikalıgiller’e yürekten minnettarım. Alın teri ile yapılan bir şeyi içmek ve yemek ne kadar saygı gerektiren bir olgu.
Nerde kalmıştık? Şarap! Evet, şarap’a dönersek…
İçmeden, dilinize, ağzınıza ve yüreğinize o tad bulaşmadan ne desem boş. İyisimi ben Patika’da var olan asma çeşitlerini sayayım size; Yalova Incisi, Nevazer (Dimrit), Early Cardinal, Cardinal, Kalecik Karası, Margaz , Diyarbakır, Amasya, Hafız Ali, Merlot, Narince, Italia, Rasaki, Alfons, Çavuş…bir sürü çeşit asma mevcut. Şaşırdınız değil mi? 5 dönüm arazide gezinirken karşınıza nerede ve ne zaman bir asma çıkacağı hiç belli olmaz. Her an tetikte olmalısınız. Fakat dikkat yenilebilir üzümlere musallat olabilme hakkınız saklı ve fakat; şaraplık üzümler cız;!!!….
Patika’da deneme yanılma ile en verimli ve iklime en uygun olup sağlıklı yetişebilecek olan asmaları belirlemeye çalışıyorlar. İlerleyen yıllarda odaklanmayı seçtikleri asma çeşitleri ise şöyle;
Margaz (yerli), Rasaki, Nevazer, Merlot, Hamburg misket, Alfons, Yalova Incisi ve Kaya köyden gelen şaraplık asma.
Kim bilir belki bir gün internetten meşhur “Organik Patika Şarap”ı sipariş eder karbon ayak izi en düşük şekilde ulaştırılsın tuşuna basar bekleriz. Ya da daha güzeli yolumuzu Patika’dan geçirip hem tadarız hem de alıveririz birkaç şişe.
Ayaklarınıza sağlık patikalıgiller çok güzel olmuş!
Bitti mi? Başka yok mu? Vardır vardır!
Duygu Erturan