Çok Daha Az Tüketerek Yaşamalıyız

by

 (Aktüel Dergisi 197. sayıda “Sade Yaşam” dosyası için Nejla Bayraktar’ın Erol Scott la  yaptığı röportaj)

Projenizin amacı ne, sizi harekete geçiren neydi?Alinca6

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi biz de bir avuç insan bir araya geldik.  Sosyal, ekolojik ve ekonomik açıdan nasıl sürdürülebilir yaşamlar oluşturulabilir bunlara kafa yoruyoruz, doğanın bilgeliğinden bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz.  Şu anda insanoğlu bu gezgende yalnız kendi varmış gibi tüm kaynakları sömürmekle kalmayıp insan merkezli bir düşünce yapısıyla tüm dünyadaki canlıların yaşamını cehenneme dönüştürmek üzere.  Üstelik bizden sonraki kuşakların gereksinme duyacağı her şeyi de tehlikeye atmış durumda… Bir şeyler yapmak için yalnız 20-30 yılımız olduğunu söylüyor bilim adamları. Bu bizim her sabah ne yapabiliriz sorusuyla kalkmamıza neden oluyor…

 Var olan durumu nasıl değerlendiriyorsunuz, önerileriniz neler?

Ekonomik ve sosyal sorunların hepsi bir yana şu anda dünyanın en önemli sorununun küresel ısınma olduğunda artık herkes hem fikir.  Fakat bu sorunun nasıl çözümleneceği çeşitli tartışmalara neden olmakta… Benim görüşüm, bu çok ciddi sorunu kullanarak insanlığın kendine çeki düzen vermesi gerektiği yönünde.  Çünkü eğer bu sorunu insanlık olarak çözebilirsek zaten dünyamızla ve kendimizle daha barışık yaşamayı da öğrenmiş olacağız. Şu anda bir değişim gerekiyor. Bu değişimi gerçekleştiren her şeyin kendi içinde bir değişime uğraması ve eski düşünce tarzlarını ve yapıları bir kenara bırakması gerekiyor.  Sanırım başlangıç noktamız şehirlerdeki doğaya yabancılaşmayı kırıp şehirde bile doğanın parçası olduğumuzu hatırlatan doğadaki döngüleri oluşumları taklit eden sistemler ve alanlar oluşturmamız gerekiyor.

 Bireysel ve toplumsal olarak daha iyi yaşamak için ne yapmamızı önerirsiniz?

Daha yalın yaşamamız gerekiyor: Bugün var olan tüketim çılgınlığına hiçbir kaynak dayanamaz. Eğer reklamlarda/filmlerde gördüğümüz yaşantı tarzlarını devam ettirirsek 5-6 dünyaya daha gereksinmemiz var ve bu tüketim hızıyla küresel ısınmayı durdurmamız mümkün değil.  Şu anki ekonomik yapı ancak bizim borçla satın alabildiklerimizle ayakta duran bir şekilde yapılandırılmış durumda. Dahası bugün hiç gereksinmemiz olmayan şeyleri alarak ekonomiyi canlandırmamız bizden isteniyor.  Bizlerin asıl yapması gereken ilişkilerimizde, gıdada, kullandığımız her türlü araç-gereçte, enerjide gerçek gereksinmelerimizi tespit edip bundan fazlasının hem kendimize hem de dünyamıza bir zarar olduğunu bilerek hareket etmek.  Hatta başkalarını da buna teşvik etmek.

 Kendi başımıza yapacaklarımız sınırlı olduğuna göre muhakkak örgütlenmeliyiz… Bizim değerlerimizi paylaşan… yaşamın her yönüyle sürdürülebilir olmasına inanan bireylerin küçük gruplar halinde bir araya gelerek,.tüketici derneklerinde, çeşitli projelerin içinde, kampanyalar oluşturarak, sosyal-ekolojik-ekonomik sürdürülebilirlik yolunda çalışmalar başlatmalıyız. Örgütlenme diyorum çünkü değişim için gerekli gücü ancak ve ancak örgütlü grupların oluşturdukları örneklerle, baskı gruplarıyla, hayalleri projelere dökerek bir yerlere gidebiliriz.

 Muhakkak uygulama… Evet, çok konuşarak uygulama yapmayan bireylere çok rastlıyoruz. Onların önerileri ve teşvikleri doğrultusunda muhakkak toprakta, kırsalda, şehirde, evimizde, çalıştığımız yerde, hükümette söylediklerimizi hemen uygulamaya geçirecek alanlar oluşturmamız gerekiyor. Uygulama olmadan ne kendimizi ne de başkalarını harekete geçirebiliriz.  Gerektiğinde imkansızlıklara yönelebilme motivasyonu için küçük kazanımlar oluşturarak bunları kutlamalıyız. Anadolu gibi yerel değerlerin bizlerin her zaman yanımızda olduğunu, bizden önceki kültürlerin bize enerjileriyle/bilgelikleriyle destek olduğunu hiç unutmamalıyız.

 Bizden sonraki kuşaklara daha iyi bir dünya bırakabilmek için kendimizi, çevremizdekileri ve içinde yaşadığımız sistemleri önce sosyal açıdan değiştirmemiz gerekiyor.  İletişimden tutun, sorun çözmeye, proje yönetim tekniklerinden örgütlenme modellerine kadar pek çok alanda kendimizi geliştirmemiz gerekiyor…

 Sizler bu durumda neler yapıyorsunuz?

Dünyada bazı insanlar var el kremlerini ellerine soğuk sürmemek için krem ısıtıcısı alıyorlar. Bazıları ekolojik ayak izlerini arttırdığı için et yemek yerine yalnızca meyvelerle beslenme yolunu seçiyorlar. Bu farklı yaklaşımlarda bizler yalnızca yaşadıklarımızla örnek olmanın dışında Patika’yı (www.patikadayolculuk.com) tüm alternatif hareketler için deneyim/öğrenim merkezi haline dönüştürmek için çalışıyoruz.  Kırsalda ve şehirlerde başlayan dönüşüme kendi çabalarımızla katkıda bulunmaya çalışıyoruz.  Patika Projesi adını koyduğumuz projeyle sürdürülebilir yaşam projelerine ortam sağlamaya ve onların sağlıklı bir şekilde yürümeleri için destek olmaya çalışıyoruz. Çocuk kamplarından dans kamplarına, yoga kamplarından Permakültür kamplarına kadar pek çok alanda tasarımlar yapıyoruz. Daha yolun başındayız. Ancak bir araya geldiğimiz Sürdürülebilir Yaşam Kolektifinden (www.surdurulebiliryasam.org) arkadaşlarımızla birlikte yolculuklarımızda daha çok insana ulaşabileceğimiz projeleri hayata geçirebilmek için tasarımlar yapıyoruz bahçıvanlıktan kalan zamanımızda… (http://patikadayolculuk.wordpress.com/)

 Projelerimizde daha çok çocuklara/gençlere yani gelecek kuşaklara yönelmeye çalışsak da yapmaya çalıştığımız her kesimden insanı harekete geçirebilmek.

Etiketler: