Çocuklar ve Gıda Katkı Maddeleri

by

Gıda katkı maddeleri ilk keşfedildiğinde, bir gıdayı daha mutlu tüketmek için, harika oldukları düşünülmüştü. Örneğin bir kek için lezzetli bir aroma veya bir meyve suyu için parlak bir renk verecekti. Fakat sonra ispatlandı ki bu maddelerin bir kısmı kimyasallardı ve düzenli olarak ve fazla miktarda kullanıldıklarında, insan sağlığı için tehlikeli olmaktaydı. Günümüzde gıda üreticileri birçok gıda katkı maddeleri kullanmaktalar.

Bunların bir kısmını çocuklarınızın tüketmesini İSTEMEZSİNİZ. Gıda katkı maddeleri, koruyucular, renklendiriciler, aromalar, tatlandırıcılar, stabilizerler, antioksidanlar ve birçok daha fazlasını içerir. En çok da ambalajlı gıdaların tat ve kokusu ile görünüşüne katkı sağlamak ve raf ömrünü artırmak için kulanılırlar. Şu tabloyu bir hayal edin: Akşamüzeri, bir süpermarkette yavaş ilerleyen kasa kuyruğundasınız. Küçük Selim, her geçen dakika daha talepkar davranıyor ve sizin sabrınız azalmaya başlıyor. Sonunda Selim’in bardağını taşıran son damla geliyor ve siz de çaresizce onun en sevdiği kırmızı şekerlemeyi ona alıyorsunuz. Olamaz! Ne yanlış ama! Malesef siz Selim’’in daha da sakinleşmesini beklerken, Selim’in davranışları daha da kötüye gidiyor. Şekerlemelerin, doğal olmayan içeceklerin, keklerin, cipslerin, dondurmaların ve çocukların sevdiği bazı hazır gıdaların temelinde; çeşitli yan etkileri bulunan yapay boyalar, yapay aromalar ve diğer bazı katkıları içeriğinde bulundurma ihtimali vardır. Bu katkıları tüketmek, hiperaktivite, öfke nöbeti, huzurluzsuk, huzursuz uyku, öğrenme güçlükleri ve birçok sağlık problemlerine klavuzluk edebilir. Çocuklar alerjik eğilimleri veya ailede bulunan atopik alerji öyküsüne (astım, egzama ve yüksek ateş gibi) sahiplerse, yapay katkı maddelerine özellikle duyarlıdır. ÇOCUKLAR İÇİN TAKİP EDİLMESİ VE KAÇINILMASI GEREKLİ GENEL KATKI MADDELERİ E-KODU ADI HANGİ GIDALARDA BULUNABİLİR NEYE YOL AÇABİLİR? RENKLENDİRİCİLER E 102 TARTRAZINE YELLOW İçecekler, şekerlemeler ve tatlılar (höşmerim), dondurma, sakız, puding, reçeller, soslar, tütsülenmiş morina balığı Hiperaktivite, migren, astım atakları, ciltte isilik ve kaşınma, burun akıntısı, huzursuz uyku E 110 SUNSET YELLOW Sıcak çikolata içeceği, şekerlemeler, hazır çorbalar, portakallı gazozlar, reçeller, dondurma İsilik/şişme ve kabarıklılar, hiperaktivite, mide rahatsızlığı, kusma E120, E124 COCHINEAL, PONCEAU KIRMIZISI Şekerlemeler, tatlılar, soslar, içecekler, çorbalar, bisküvi kremaları Hiperaktivite, astım atakları E 150 AMMONIA KARAMEL Çikolata, cipsler, içecekler, sirkeler, pasta dekorasyonları, bisküviler, kekler, dondurulmuş tatlılar Sindirim problemleri ve ishal E 160(b) E 173 ANNATTO ALÜMİNYUM Margarinler, peynirler, cipsler, dondurmalar, krema, şekerli kremalar, bazı kekler, içecekler, işlenmiş balık, köfte Pasta ve hamur işi şekerleme dekorasyonları Hiperaktivite, alerjik reaksiyonlar Beyin hücreleri için potansiyel toksiktir, Alzheimer ve kemik anormallikleri ile bağlantısı olduğu düşünülür. KORUYUCULAR E 210 E 220 E 227 E250, E 251 BENZOİK ASİT SULPHUR DIOXIDE KALSİYUM HİDROJEN SÜLFİT SODYUM NİTRİT, SODYUM NİTRAT Reçeller, şuruplar, salata kremaları, salata sosları, meyve suları, margarinler, içecekler Meyve suları, meyve salatası, kurutulmuş meyveler, reçeller, sucuk, sosis vb. et ürünleri, içecekler Reçeller, jöleler Tütsülenmiş et, işlenmiş et ürünleri (sosis, sucuk, salam vb.), dondurulmuş pizzalar Astım atakları, isilik, mideyle ilgili irritasyonlar Astım atakları, hiperaktivite, mideyle ilgili irritasyonlar Astım atakları, hiperaktivite, alerjik cilt reaksiyonları, mideyle ilgili irritasyonlar Baş dönmesi, başağrıları, nefes alma zorluğu ve hiperaktivite E 282 KALSiYUM PROPİYONAT Ekmek, işlenmiş peynirler, dondurulmuş pizzalar Başağrıları, ciltte irritasyon, huzursuzluk, alınganlık DiĞERLERİ (Tatlandırıcılar, antioksidanlar, kıvam vericiler, vb.) E 310 PROPİL GALLAT-ANTİOKSİDAN Bitkisel yağlar, margarinler, kahvaltılık tahıllar, atıştırmalık gıdalar (cips, kraker vb.), hemen pişen patates, sakızlar Ciltte irritasyon, gastrik irritasyon, hiperaktivite E 320 BÜTİLLENMİŞ HİDROKSİ ANİSOL (BHA) – ANTİOKSİDAN Bisküviler, şekerlemeler, kuru üzüm, meyveli tart, içecekler, cips, baharatlı pirinç karışımları Hiperaktivite E 420, E421 SORBİTOL, MANNİTOL Çikolatalar, şekerlemeler, hamur işleri, dondurma, kuru üzüm, ambalajlı pasta ve kekler, sakızlar Midede gaz oluşumu, şişkinlik, ishal, mide bulantısı E 621 MONOSODIUMGLUTAMATE (MSG) – TAT ZENGİNLEŞTİRİCİ Cipsler, hazır çorbalar, et ürünleri, konserveler, işlenmiş peynirler, aromalı şehriyeler, baharat kaplamalı kraker ve kuruyemişler, tütsülenmiş et ürünleri, pişmiş kürlenmiş etler, salata sosları Hassas kişilerde hızlı ve düzensiz kalp atışlarına sebep olabilir, baş dönmesi, zayıflık, susuzluk, mide bulantısı, başağrısı, koltukaltı ve yüz çevresinde soğuk terleme

Hazırlayan: Gıda Müh. Şebnem Kaya Kaynaklar: Simon Lewis, Nutritional Therapist, UK Alia Almoayed, Nutritional Therapist, UK


%d blogcu bunu beğendi: