Erol Benjamin Scott Hakkında…

by

  

Foto: Efsun Sertoğlu

Soruyorlar hep bana…

Nerden geliyor bu enerjin nedir bu telaşın diye…
Valla bu biraz bizi biz yapan şeylerle ilgili… Sanki onlara borçlu hissediyorum kendimi… Toprak anaya, Anadolu’ya, anneannelere, babaannelere, dedelere…

Hele dedem ki, “Aydınlanma Devrimcisi*” Hasan-Âli Yücel, bakanlığı döneminde bir eğitim reformu yapmakla kalmayıp ekibiyle birlikte Köy Enstitüleri modelini oluşturmuş ve 21 tanesinin Anadolu’nun dört bir yanında kurulmasını sağlamıştır. UNESCO, Köy Enstitüleri’ni tüm gelişmekte olan ülkelere önermekle kalmayıp, Hasan-Âli Yücel’in 100. doğum yıldönümü olan 1997 yılında tüm tünyada, onun “saygı ile anılması” kararını aldı.

Hasan-Âli’yi bilenlerin onları anlatırken gözlerinin parlayışını bir görseniz daha iyi anlarsınız insana ne kadar çok misyon yüklediğini böyle bir dedenin torunu olmanın…

Öbür tarafta dayım; “Can Baba”, şiirleriyle etkili, güçlü, en muhalif şair

Diğer tarafta Afrika’dan gelen köklerim…

Belki ondandır turuncuları, morları, sarıları, parlak kırmızıları pek severim. Afrika renkleri diye… Renkler, sesler, desenler, kültürler hepsi bir kampanyaya doğru götürüyor beni, insanlığın bu çok kısa kalan zaman diliminde bir değişim gerçekleştirme şansı var. Ben, beni yetiştiren bunca güzel öğretmenim için, öğretmenlerimle yapacaklarımı düşünüyorum.

Ben, benden daha çok beni yetiştirenlerin bir meyvesiyim. Gelişen bu meyveyi artık siz olgunlaştıracaksınız. Hani rahatsız olmayın benim telaşımdan, amacım uyuyanları uyandırmak, olayların olması gerektiği gibi akmasını çabalamak.

Tüm bu koşuşturmanın içinde “dinginliği” ne oranda yakalayabilirim, koşarken bir an durup nasıl fotoğraf çekerim bunu öğrenmeye çalışıyorum.

—————–

* Alev Coşkun’nun “Hasan-Âli Yücel” kitabından alıntıdır.
**Erol Benjamin Scott İstanbul’lu bir annenin, zenci bir babanın çocuğu olarak Kaliforniya’da 1962 de doğdu. Üniversiteyi Teksas’ta sistem analisti olarak bitirdikten sonra hem Amerika’da hem Türkiye’de sistem analisti ve proje yöneticisi olarak çalıştı. Yoga Eğitmenleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Yeşiller Partisi’nde ve Greenpeace, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak çalıştı. Ekip çalışması, iletişim, proje yönetimi, kampanya yönetimi, yaratıcı drama, yoga eğitmenliği üzerine kendini yetiştiriyor.

Erol Benjamin Scott, ekoloji, gençlik, örgütlenme, gönüllü, eğitim projeleriyle ilgilenir, aikido, modern dans çalışmalarına katılır, taştan ev yapmayı, bahçıvanlığı ve marangozluk yapmayı çok sever, bebek bakıcılığı yapmıştır ve çocuklara yüzme, kayak, satranç öğretmek için fırsat arar, “Toplam Kalite Yönetimi” ni yönetim tarzı olarak benimser. Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi projelerini destekler. Sürdürülebilir yaşam idealine yoğun eğitim çalışmalarıyla ulaşılabileceğine ve Anadolu’nun köylerine, kültürüne ve değerlerine sahip çıkılması gerektiğine inanıyor. “Permaculture” teknikleriyle ve prensipleriyle toprağa yakın yaşamayı tercih ediyor.

Zeynep Aksoy ile 200 saatlik Hatha Yoga Temel Hocalık Eğitimini tamamlayarak hocalık sertifikası almıştır. Daha sonra Chris Chavez tarafından verilen ve bir yıl süren 200 saatlik Anusara Yoga Hocalık Eğitiminden sonra Patika Yoga merkezinin iki yıl yöneticiliğini yapmasının ardından Taylandaki Agama Yoga Okulu’nda yaklaşık yedi ay kalarak Yoga Alliance onaylı 500 saatlik üçüncü eğitici eğitimini almıştır. Almakta olduğu kişisel gelişim kurslarınla yaşam deneyimlerini birleştirerek çocuklar, gençler ve yetişkinlerle olan çalışmalarına devam eden Erol, düzenli olarak İstanbul’da yoga dersleri vermenin dışında Ankara, İzmir gibi şehirlerde yoga dersleri ve ekolojik-sosyal-ekonomik sürdürülebilirlik üzerine seminerler vermektedir.
*** Erol B. Scott’ın bazı yazıları ve fotoğarafları:

” Bir Değerlendirme ve Yardım Çağrısı “

Katılımcılık “

Eko-Köy Hayelleri “

Neden Yoga Yolculuğun Çıktım “

Yoga Fotoğrafları “

Not: Bu bloktaki diğer yazılarına ana sayfadan arama kutusna “Erol B. Scott” yazarsanız tüm yazılarına erişebilirsiniz.